Monumentendag 2024

Zaterdag 14 september is het weer Monumentendag! Ook Buitenplaats Brakestein is open. Het landelijke thema van dit jaar is ‘routes, netwerken en verbindingen’, daarom zoomen we in ons programma in op ‘verbinden’.

Oud en nieuw verbinden
Sinds kort staat er achter het oude huis Brakestein een moderne aanbouw. Hoe ga je als architect te werk bij die verbinding tussen een gebouw van vroeger, en de eisen en wensen van bewoners van nu?  Op Monumentendag laat Duco Kapitein van architectenbureau KJK uit Den Helder zien hoe hij dat voor Brakestein heeft aangepakt. Wilma Eelman vertelt over de eisen die gesteld worden aan nieuwbouw bij monumenten. De presentatie van Duco en Wilma begint om 12.30 en duurt ca. 45 minuten. Er is plaats voor 30 toehoorders.

Kunst en erfgoed verbinden
Vorig jaar presenteerde Arjan Trap zijn eerste tentoonstelling in de tuin van Brakestein. Deze zomer staan zijn poëtische foto’s er voor de tweede keer. Arjan geeft om 11.30 en 13.30 een rondleiding langs zijn foto’s.

Levende muziek is een intussen een traditioneel onderdeel van Monumentendag op Brakestein. Reijer Wildeman (bas) en Alex van der Spek (gitaar) zorgen tussen 11.30 en 14.00 uur voor een relaxte sfeer met hun Monumentendagjazz.

En verder
Tussen 10.30 en 15.30, op de momenten dat er geen lezingen of rondleidingen zijn, staan we klaar om belangstellenden iets te vertellen over de restauratie en toekomstplannen voor Brakestein.

Als je komt, neem dan bij voorkeur de fiets. We hebben beperkte ruimte voor auto’s.