B-R-A-E-C-K

Het is mooi weer, de toeristen zijn op pad. Niet te warm, niet te koud en niet teveel wind: dat is het ideale weer voor een rondje over het eiland, een ritje over het Skillepaadje of een ‘ommetje Brakestein’. Mooi weer, dat betekent ook dat de puzzelaars er weer zijn.

Een paar jaar geleden was het nog geocachen (met de cache onder het bankje bij de Wezenputten, een veel te moeilijke plek), maar nu is er een online speurtocht die populair lijkt te zijn. Als er een groepjes fietsers, scooteraars of tuktuks net iets te hard aan komt rijden, vlak voor het huis in de remmen gaat en iemand zijn telefoon trekt, dan kan het niet missen: die zijn op zoek naar de volgende hint.

Iemand leest een verhaaltje voor, over een Neeltje of Grietje, die iets met Michiel de Ruyter of Maarten Tromp heeft, en die bij Brakestein moet zijn. ‘Naar wie is het huis genoemd?’ is de vraag.

De spelers scannen de omgeving, zien de stolp en het bankje ervoor met daarop een bordje: ‘Familie Van der Star 2021’.
“Van der Star, past dat?”
V-A-N-D-E-R, nee, dat is te lang.
“Hoe kán dat nou, het staat hier toch?”.

De stolp van familie Van der Star

Dan ziet iemand het informatiebord naast het huis, en is de groep weer hoopvol. Meestal is er iemand, en vaak is dat een man, die de tekst op het bord begint voor te lezen.
Dat duurt de anderen te lang: “We hoeven alleen een naam, zie je een naam?” roepen ze. “Het is Jan Pietersz puntje puntje puntje, zes letters.”

En dan, eindelijk, valt iemands oog op de naam: “Braeck! B-R-A-E-C-K!”.
Dat past! juicht de rest, en ook de speurtochtapp is tevreden: de groep krijgt een nieuwe hint. Nog geen minuut later is de groep weer vertrokken, op naar de volgende halte.

Wij, de bewoners, zien de spelers verschijnen en weer verdwijnen, en we vragen ons af: draagt zo’n spel nu eigenlijk iets bij aan de beleving van de omgeving?